Staatssecretaris Dekker opent Fieldlab Industrial Robotics

Geplaatst op: 2017-05-03 00:00:00


Op maandag 24 april 2017 werd op de Hannover Messe het Smart Industry Fieldlab Industrial Robotics geopend. Dit Fieldlab heeft als belangrijkste doel het opleiden van robotprogrammeurs. Staatssecretaris Dekker van OCW opende het Fieldlab met een symbolische druk op de knop. Daarna overhandigde Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter Team Smart Industry) het officiële Fieldlabschildje.

Groot tekort
In Nederland is een groot tekort aan goed opgeleide software programmeurs. Ook robotbouwers en gebruikers hebben hier last van. Dit was aanleiding voor AWL om met 12 partners het Fieldlab Industrial Robotics op te zetten. Daarin worden samen met onderwijsinstellingen opleidingen opgezet voor het programmeren van robots. Piet Mosterd, voormalig CEO van AWL, benadrukte de noodzaak voor overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven om de handen in een te slaan om het gebrek aan programmeurs op te pakken.

Niet afwachten
Sander Dekker, staatssecretaris Dekker van OCW, roemde het initiatief van Piet Mosterd: 'Niet afwachten tot de overheid of kennisinstellingen het oppakken, maar zelf de armen uit de mouwen steken!' Dekker ondersteunde de oproep van Piet Mosterd volledig en kon melden dat de Tweede Kamer vorige week heeft ingestemd met het voorstel om al in het primaire onderwijs computervaardigheden overal in het currriculum op te nemen. Trots Ineke Dezentjé Hamming toonde zich trots op het Fieldlab en benadrukte het nut voor de BV Nederland van dit soort initiatieven. Ze onderstreepte nog eens dat de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven van groot belang is. Bron