Industrie Oost-Nederland steeds slimmer

Geplaatst op: 2017-09-04 00:00:00


Meer dan 50 ondernemers en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland investeren de komende jaren samen ruim € 13.2 miljoen in de digitalisering en flexibilisering van hun producten en diensten. Hierdoor ontstaan nieuwe manieren van produceren en nieuwe verdienmodellen. Het is een onderdeel van de Smart Industries agenda en geeft een impuls aan de regionale economie. De Europese Unie, het Rijk en de provincies Overijssel en Gelderland dragen ruim € 6 miljoen bij.

Smart Industries
Flexibel lassen, slimme tilliften en snelle koeltechnieken; bij deze en andere activiteiten van Smart Industries projecten werken grote en kleine ondernemingen samen aan digitalisering en nieuwe manieren van produceren om zo hun concurrentiepositie te versterken. Door de inzet van ICT ontstaan slimme machines en optimaliseert het productieproces. Robots communiceren met elkaar, sporen zelf fouten op en herstellen fouten. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer ‘op maat’ betaalbare kwaliteitsproducten en diensten voor iedere klant te leveren.

Voorbeelden
Bij het project ‘Smart Welding Factory’ bundelen 11 grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen uit Overijssel en Gelderland hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé om het lassen van kleine series efficiënter, goedkoper en beter te maken. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.

Het project ‘EMBIPRO’ ontwikkelt slimme producten voor mobiliteit in de zorg zoals een intelligente rolstoelondersteuning, slimme tilliften en aangepaste fietsen. Doel is om de fysieke belasting te verminderen, levensduur van producten te vergroten en kosten te verlagen. Vijf ondernemers uit regio Oost werken samen met het onderzoeksinstituut Roessingh Research & Development dat de gegevens en praktijkomstandigheden levert van waaruit verbeteringen kunnen worden getest.

OP-Oost 2014-2020
OP-Oost is een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP-Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Voor meer informatie over het programma en over de subsidiemogelijkheden zie www.op-oost.eu

Van 1 maart t/m 9 mei 2017 konden ondernemers in de maakindustrie bij het Europese subsidieprogramma OP Oost projectvoorstellen indienen die inspelen op Smart Industries. Er werden zes voorstellen ingediend waarvan er nu vier van start gaan.

Bron: provincie Overijssel