Pythia: Patroonherkenning in complexe processen

Geplaatst op: 2017-02-21 00:00:00


Visual Data Webservices ontwikkelde de webapplicatie “Pythia” waarmee het mogelijk is om procesgegevens te analyseren. De ondernemer zoekt partners om een pilot te kunnen opzetten. Pythia is een programma waarmee sensor gegevens (onder andere uit telemetrie) worden gebruikt om processen te analyseren op basis van patroon herkenning. Een andere wijze om de te analyseren gegevens binnen te halen is door middel van direct uitlezen van de database van de bron applicatie (door middel van een ODBC koppeling) of met middleware zoals StreamServe of Christal Reports. Dit kunnen historische gegevens zijn die men sinds jaren her in databases heeft opgeslagen, maar ook gegevens die online uit het proces worden verkregen door het direct uitlezen van de sensoren. Iedere sensor vertegenwoordigd een object/cliënt parameter.

Schade voorkomen
Verder maakt Pythia intensief gebruik van tolerantie gegevens. Hoge en lage tolerantie voor iedere individuele sensor/parameter/lichaamsfunctie. Hierdoor is het mogelijk om zeer gedetailleerd en eerder, nog voordat een storing of alarm daadwerkelijk optreed, reeds op het verlopen van de meetgegevens (gecorreleerd aan de opgegeven toleranties) te bewaken op het mogelijk ontstaan van problemen, en dus schade. De gegevens van de individuele sensoren van een object worden geaggregeerd naar het object en de gegevens van de objecten worden geaggregeerd naar de installatie of cliënt.

Verder kijken
Pythia combineert zowel “interne” als “externe” meetgegevens, bijvoorbeeld de gegevens van het object of de cliënt zelf in samenhang met omgevingsfactoren zoals buiten temperatuur, luchtdruk et cetera. Op deze wijze is het mogelijk om “verder te kijken” dan naar alleen de actuele situatie van het object of de cliënt zelf en daarmee invloeden “van buiten” in de analyse (of diagnose zo u wilt) mee te nemen.

Patronen
Voor iedere gebeurtenis die van betekenis is wordt een patroon bepaald, en bij iedere nieuw ontvangen set meetwaarden uit de sensoren worden deze vergeleken met de aanwezige patronen. Wanneer de combinatie van ontvangen waarden in voldoende mate aan een patroon voldoen wordt door Pythia een actie geïnitieerd. Dit kan van alles zijn, van een mail naar een monteur of behandelaar tot direct ingrijpen in de installatie of het object.

KNMI
Als naast de interne gegevens ook gebruik wordt gemaakt van klimatologische (relevante) informatie is het zelfs mogelijk om, op basis van de 5-daagse weersverwachting van het KNMI te anticiperen op mogelijke problemen in de nabije toekomst, zelfs voordat het probleem zich daadwerkelijk voordoet. Pythia heeft een voorziening om de data van het KNMI direct te verwerken.

Interesse? Jos Richters, Visual Data Webservices® 06-30 43 22 84, 0546 – 45 44 53