Smart Industry Oost Smart Industry Oost

Agenda

Ondernemersreis naar de International Manufacturing Technology Show (IMTS) 2018

Van 9 tot en met 12 september 2018 organiseert de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), in samenwerking met InnovationQuarter en het Consulaat in Chicago een verkennende ondernemersreis naar de International Manufacturing Technology Show (IMTS) 2018.

Deze reis is bedoeld voor Nederlandse toeleveranciers aan de maakindustrie met ambities om zaken te doen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse industrie maakt momenteel een inhaalslag als het gaat om ‘advanced manufacturing’. Daardoor liggen er kansen voor nieuwe technologieën en innovatieve toepassingen van hightech bedrijven uit de Nederlandse maakindustrie.

Deelnemers aan deze verkennende ondernemersreis willen hier slim op inspelen. Zij kunnen op de IMTS 2018 én tijdens exclusieve bedrijfsbezoeken in de regio Chicago kennismaken met potentiële afnemers en -samenwerkingspartners. Ook doen zij inspiratie op via best practices van Nederlandse bedrijven, krijgen zij advies van lokale experts over zakendoen in de Verenigde Staten en inzage in de meest recente ontwikkelingen in de Amerikaanse maakindustrie.

Meer informatie en aanmelden

 

Dag van de Industrie 2018: 'de industrie van de toekomst'

De vraag die velen zich nu stellen is: what’s next? Er zijn een aantal grote megatrends gaande die onze omgeving, bedrijven en samenleving transformeren. De industrie bevindt zich in het hart van deze transities, zoals de klimaat- en energieomslag, technologische transitie en de weg naar de circulaire economie. Waar en hoe zien de banen van de toekomst in onze industrie eruit? Wat kan de Nederlandse industrie bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van energie, gezondheid? Wat kan onze industrie nu doen om morgen succesvol te zijn?

Deze en meer vragen staan centraal op de derde Dag van de Industrie op maandag 10 september 2018 van 10.00 tot 17.00 uur (voorprogramma van 10.00 tot 14.00 uur). 

Tafeldiscussies en panelgesprek
Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes geeft zijn visie op de rol van de Nederlandse industrie als motor van innovatie, productiviteit en export. In tafeldiscussies geven o.a. econoom Barbara Baarsma, Jacqueline Cramer, Ton Heerts, Anton van Beek en Willem van der Leegte hun blik op hoe onze industrie wereldleider kan worden op gebied van deze transities. We sluiten de middag met een panelgesprek met o.a. leden van de Tweede Kamer en ondernemers over de uitdagingen en hoe deze aan te pakken. 

Industrie in bedrijf
U kunt de industrie ook in actie zien op deze dag. Tijdens het voorprogramma van 10.00 uur tot 14.00 uur kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan een unieke rondleiding over het complex van Tata Steel in IJmuiden en is er een expo van onze Nederlandse industriële ondernemingen en producten.

De Dag van de Industrie 2018 is een initiatief van onder andere FHI, FME, FNLI, Koninklijke Metaalunie, NRK, UNETO-VNI, VIG, VNCI, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Locatie: Tata Steel, Wenckebachstraat 1, 1951JZ Velsen-Noord

Meer informatie 
dagvdindustrie@vnoncw-mkb.nl 

Aanmelden

Teqnow masterclass: Slim en effectief produceren in een steeds digitalere wereld

Teqnow brengt nieuwe technologieën onder de aandacht van deelnemers en verlaagt drempels die bedrijven ervaren bij het succesvol implementeren van deze nieuwe technologieën. Bij het invoeren van elke technologie ervaren we dat deze alleen succesvol ingezet kan worden, als de organisatie daar rijp voor is. Te vaak zien we bedrijven investeren in een nieuwe technologie die vervolgens niet tot het gewenste resultaat leidt. Om deze drempel weg te nemen organiseert Teqnow deze masterclass: Slim en effectief produceren in een steeds digitalere wereld.

Doelgroep:
Om aan deze masterclass deel te kunnen nemen voldoet u aan de volgende voorwaarden:

U bent directeur of bedrijfsleider van een productiebedrijf.
U bent Teqnow deelnemer.
U hebt nieuwe technologieën in uw bedrijf geïntroduceerd of bent van plan dat te gaan doen.
U wilt, samen met collega’s van andere bedrijven, gericht werken aan het verbeteren van uw organisatie om zo een gezond fundament te scheppen voor het effectief inzetten van deze nieuwe, digitale technologieën.
U wilt gericht en actief werken aan het verbeteren van uw organisatie. Hiertoe neemt u de verplichting op u om actief en op een open manier (zo open mogelijk naar de overige deelnemers) te werken aan het versterken van uw organisatie.


Om uw organisatie te versterken bent u gedurende de periode van een jaar bereid voldoende tijd te reserveren om actief aan deze masterclass deel te nemen (inclusief de opdrachten die tussen de bijeenkomsten door uitgevoerd moeten worden).
Na aanmelding volgt een korte intake t.a.v. bovenstaande criteria. Pas daarna wordt u definitief tot de masterclass toegelaten.

Aanpak van deze masterclass
Deze masterclass is opgebouwd uit een viertal bijeenkomsten die over een jaar gespreid zullen plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomsten zal, naast de kennisoverdracht, ervoor worden gezorgd dat u zelf meer inzicht krijgt in uw eigen organisatie. Op een interactieve manier gaat u zelf beseffen hoe uw bedrijf is georganiseerd en waar voor uw bedrijf verbetermogelijkheden liggen. Tussen de bijeenkomsten door wordt u gevraagd om bepaalde aspecten van uw organisatie verder te analyseren om vervolgens naar verbetermogelijkheden te kijken. Bevindingen worden met elkaar gedeeld zodat u een extra brede kijk krijgt op verbeter mogelijkheden.

Deze masterclass wordt gegeven door ervaren Teqnow-adviseurs, daar waar nodig aangevuld met vakspecialisten. Daarnaast zijn de ervaringen en inzichten van uw mededeelnemers van grote toegevoegde waarde.
Aangezien alle deelnemers voor een zelfde problematiek staan kan het zinvol zijn om, buiten de masterclass om, elkaar op te zoeken en ervaringen te delen.

Tijdens de looptijd van de masterclass (ongeveer 1 jaar) komt een Teqnow-adviseur bij uw bedrijf langs om u individueel te adviseren bij het effectief organiseren van uw bedrijf.

Locatie: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

Meer informatie en aanmelden

 

Industriedag Duitsland: Verbeter uw handelskansen in Duitsland

Save the date: 13 september 2018

Voor wie? 
Voor directie- & MT-leden, voor exportmanagers & commercieel managers die hun netwerk in de Duitse markt willen opzetten of versterken.

Waarom?
Verbeter uw kansen op meer- en betere business in Duitsland.

Voorlopige workshops thema’s:
1. Starten in Duitsland: Wat is de beste entreestrategie om binnen te komen in Duitsland?
2. Contact ondernemers: Hoe kan je meer en beter samenwerken met de Duitse netwerken?
3. Hightech 4.0: Welke kansen liggen er voor maakindustrie 4.0?
4. Food: Hoe kom ik met mijn producten (food/machines) binnen bij Duitse Foodbedrijven?
5. Financiering: Hoe kan ik als NL bedrijf van Duitse financiële regelingen gebruik maken?
6. Duitse beurzen: Hoe haal ik meer rendement uit mijn bezoek aan Duitse beurzen. 7. Digitalisering: Hoe kunnen NL-bedrijven bijdragen aan de uitrol van de DLD digitale agenda?
8. Health: Hoe zit de Duitse gezondheidsmarkt in elkaar? 


GO4EXPORT
is een stimuleringsprogramma voor export, ondersteund door de provincie Overijssel en Gelderland en uitgevoerd door leadpartner Oost NL en de samenwerkende partners Food Valley, Health Valley, Hogeschool Saxion, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Kamer van Koophandel, Kiemt, Metaalunie, MKB Deventer, Novel-T, Trade Office Zwolle, Verenigde Maakindustrie Oost, VNO-NCW Midden, World Trade Center Arnhem en Nijmegen en World Trade Center Twente.

Uitnodiging Industriedag Duitsland

 

 

5 jaar Lichtgewicht Construeren: Lectorale rede Ferrie van Hattum & Opening TPAC

Op 14 september 2018 viert het lectoraat Lichtgewicht Construeren zijn 5-jarig bestaan. Dit doen we door middel van een feestelijke middag met gastsprekers uit onderzoek, onderwijs en industrie, de installatie van Ferrie van Hattum als lector Lichtgewicht Construeren, het uitspreken van de lectorale rede en de officiële opening van de nieuwe labfaciliteiten van het ThermoPlastic composites Application Center (TPAC). 

Composites for the people                                         
In zijn lectorale rede 'Composites for the people' gaat Ferrie van Hattum in op de mogelijkheden die composieten, in het bijzonder thermoplastische composieten, in het dagelijkse leven van iedereen bieden. 

Aanmelden voor 6 september 2018                                      

Programma
14:00 - 14:30     Inloop   
14:30 - 14:45     Welkom/opening
14:45 - 15:45     Gastsprekers uit onderzoek, onderwijs en industrie
15:45 - 15:50     Installatie Ferrie van Hattum als Lector Lichtgewicht Construeren
15:50 - 16:30     Uitspreken lectorale rede
16:30 - 17:00     Feestelijke opening TPAC
17:00 - 18:00     Borrel   

TPAC
TPAC is een onafhankelijk innovatie-, onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat zich richt op het begrijpen van thermoplastische composieten en hun productieprocessen op toegepast onderzoeksniveau. TPAC is gericht op de toepassing van thermoplastische composieten en gerelateerde technologie door proof-of-concept voor MKBs te ontwikkelen. TPAC biedt een broedplaats voor regionale en nationale bedrijven die willen innoveren met thermoplastische composieten door toegang te bieden tot expertise en productiefaciliteiten.

Lectoraat Lichtgewicht Construeren 
 

Open dag Technology Base

Technology Base ligt in het groen verscholen, tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Bedrijven ontwikkelen en testen hier nieuwe uitvindingen, technieken en materialen. Hier mag je normaal niet komen. Maar: op 16 september wél! Dan gaan de poorten van de voormalige vliegbasis Twenthe open voor jong en oud! Je bent vlakbij de start- en landingsbaan van Twente Airport. Daar stijgen de toestellen voor de vliegshow op. Je ziet drones en andere onbemande vliegtuigen. Je mag Twente Safety Campus op waar de brandweer rampscenario’s oefent. Je kunt van alles doen en beleven tijdens de Veiligheidsdag van Twente Safety Campus. Deze dag wil je niet missen!

Dwaal rond tussen shelters. Ontmoet grensverleggende bedrijven. Test en vind uit. Leer alles over veiligheid in de Risk Factory op Twente Safety Campus. Bezoek demonstraties van de brandweer. Vergaap je aan de vliegshow op Twente Airport!

Meer informatie en aanmelden

TIV Hardenberg 2018

TIV viert op 18, 19 en 20 september haar twintigste editie in Hardenberg. Het vakevent is inmiddels uitgegroeid tot het centrum van de slimme maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland. De hoofdreden van een bezoeker om naar TIV te komen is het feit dat ze een technisch vraagstuk hebben. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer engineers.

  • Kom in contact met ruim 200 (toe)leverancies 
  • Focus op de regio: het grootste vakevent voor Noord- en Oost-Nederland in haar soort. 
  • Totaalaanbod en daarmee breed ingestoken, maar wel gestructureerd: Het voordeel voor bezoekende maakbedrijven is dat ze op TIV allerlei type (toe)leveranciers treffen. Van materialen tot automatisering en van machines tot PLM-software.
  • Exposanten van TIV zijn: (toe)leveranciers op het gebied van: industriële toelevering, grondstoffen en materialen, industriële automatisering, aandrijf- en besturingstechniek, digitalisering en personeel en organisatie.

Meer informatie


 

Holland High Tech Najaarsevenement 2018
Ontdek nieuwe mogelijkheden voor samenwerkingen op het gebied van gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en klimaat op het Holland High Tech najaarsevenement. Kom in contact met onderzoekers en technici vanuit bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigers van overheden.
 
Het HTSM Topteam presenteert de nieuwe Kennis en Innovatie Agenda en inspirerende gasten delen hun succesvolle aanpak van uitdagingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Daarna kunt u kiezen uit parallelle workshops rondom de maatschappelijke thema's gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en klimaat. De thema's worden ingeleid door vertegenwoordigers vanuit de betrokken ministeries.
 
Programma
(onder voorbehoud) - voertaal Nederlands
 
13.00-13.30u Inloop en registratie 
13.30-14.30u Plenaire sessie o.l.v. dagvoorzitter Nick Schoemaker van het Nederlands Debat Instituut
• Opening met interview Topteam HTSM over de nieuwe Kennis en Innovatie Agenda
• Rondetafelgesprek 'Hoe tackelen we de uitdagingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid en wat kan de hightechsector daarin betekenen?'
Met tafelheer John Blankendaal (directeur van Brainport Industries), en inspirerende gasten, waaronder Anne-Marie Rakhorst (ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid, o.a. oprichter en eigenaar van het platform Duurzaamheid.nl) en Martijn Mulder (HyET Hydrogen).
14.30-15.15u Netwerkbreak 
15.15-16.30u Parallelsessies: workshops waar verbindingen worden gelegd tussen maatschappelijke thema's en de hightechsector. Ontdek nieuwe mogelijkheden voor samenwerkingen op het gebied van gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en klimaat. Met inleiders vanuit verschillende betrokken ministeries:
• Gezondheid | Ricco Buitink, cluster coördinator medische technologie | VWS
• Klimaat | Merei Wagenaar, MT-lid 'Energie en Duurzaamheid' en o.a. verantwoordelijk voor innovatie voor de energietransitie | EZK
• Veiligheid | Dimitri van Rijn, plaatsvervangend Commissaris Militaire Productie | EZK
• Duurzaamheid | Marianne Linde, directeur duurzame stad | Tilburg
• Mobiliteit | Florien van der Windt, clustermanager Smart Mobility & Mario Fruianu, Project Manager Green Mobility | I&W
 16.30-17.30u Afsluiting & netwerkborrel
 
 
 
Workshop Masterclass Octrooien

Bent u een technische mkb’er of technische starter en van plan om serieus te investeren in octrooibescherming en/of octrooi-informatie? En wilt u inhoudelijk meer weten over octrooien, octrooiprocedures en inbreuk? Dan is deze workshop iets voor u.

Betere octrooien

Om een volwaardige gesprekspartner van octrooigemachtigden of andere octrooispecialisten te zijn, hebt u goed inzicht nodig in het octrooisysteem: de eisen van een octrooiaanvraag, de kosten, maar ook een goede inschatting of u actie moet ondernemen bij mogelijke inbeuk van uzelf of anderen.

Meer octrooi-inzicht

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:
•bepalen of andere octrooien aanleiding geven tot actie;
•hoe nieuwheid en inventiviteit worden beoordeeld;
•wat u eventueel zelf kunt doen en wat u beter aan specialisten over kunt laten;
•inzicht te krijgen in kosten en octrooiprocedures;
•octrooigemachtigden en andere octrooispecialisten te voorzien van de juiste informatie.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:
•basisinformatie over octrooi aanvragen op technische vindingen, zoals vermeld in de brochure 'Van idee tot octrooi'.
•op welke momenten informatie uit Intellectueel Eigendom (IE)-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van Intellectueel Eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop om 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur.

Innovation Expo 2018

Innovaties verder brengen, doorbraken realiseren en daarmee bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar we in ons land en in de wereld voor staan. Dat is de ambitie van de Nederlandse overheid met de Innovation Expo 2018. Bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden ontmoeten elkaar op 4 oktober 2018 in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. We werken intensief samen met andere evenementen en organisaties. Op de Innovation Expo (IE2018) beleven we met al onze zintuigen de mooiste innovaties. De dag staat in het teken van nieuwe ontmoetingen en het afsluiten van concrete deals en convenanten. Alle bezoekers, uit Nederland en buitenland, werken op die dag samen aan het versnellen van innovaties. 


Global challenges
Innovatie staat nooit op zichzelf, maar is een voorwaarde voor vooruitgang. Nog nooit wisten we zó goed dat we innovatie nodig hebben om ons land veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. Op de IE2018 staan grote maatschappelijke uitdagingen centraal; in de hele wereld trekken steeds meer mensen naar de stad. Dat heeft onze manier van wonen, werken en leven ingrijpend veranderd. De druk op onze leefomgeving neemt steeds meer toe. We willen – meer dan ooit – schaarste tegengaan door anders te denken over consumptie en afval. Moderne manieren van wonen en werken vereisen een moderne infrastructuur. Ook de klimaatverandering vraagt om vernieuwing in de omgang met water en energie. We staan voor de uitdaging om voor meer mensen beter voedsel te produceren met dezelfde aarde en dat goed te verdelen. 

We werken in Nederland samen aan maatschappelijke uitdagingen via de kennis- en innovatieagenda’s en de Nationale Wetenschapsagenda. Op Europees niveau zijn de uitdagingen opgenomen in de agenda van Horizon 2020. Op wereldniveau spreken we via de Sustainable Development Goals een gemeenschappelijke taal. De doelen en agenda’s zijn vormen om de uitdagingen tastbaar te maken. De uitdagingen zijn complex en de oplossingen komen uit verschillende hoeken. 

Dutch solutions
Innovatie begint bij knappe koppen, waar die ook zijn: Research & Development afdelingen van start-ups, MKB en grote bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Kortom de innovators. Deze professionals werken vaak samen in nationale en internationale publiek-private samenwerkingen. Een goed voorbeeld zijn de topsectoren. De innovaties ontwikkelen zich in verschillende fases. Vanaf het idee tot een nieuw product of dienst, gereed voor opschaling. Juist de groei van radicale innovaties vraagt aandacht en inzet van vele betrokkenen.  Nederland weet dat daar samenspel voor nodig is van innovators, beslissers, beleidsmakers en enablers, dus een actief werkend innovatie-ecosysteem.

Op 4 oktober 2018 laat dit Nederlandse innovatie-ecosysteem zich van haar beste kant zien. De overheid biedt het podium voor spraakmakende innovaties op de gebieden: circulaire economie, energie, water, mobiliteit, gebouwde omgeving, gezondheid, voedsel en sleuteltechnologieën. Het samenspel tussen innovators en overheid is onderdeel van de Nederlands succesformule. Alle belangen worden met zorg gewogen. De lijntjes tussen de betrokkenen zijn kort. We leren van vernieuwers uit andere sectoren én van andere landen. Dat maakt het mogelijk om oplossingen te vinden die integraal, inpasbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. 

We zijn nu al aan de slag om Nederlandse oplossingen dichterbij te brengen. We werken voor én na 4 oktober 2018 samen met andere evenementen en organisaties om de meest interessante innovaties gezamenlijk te versnellen. We helpen elkaar – en daarmee Nederland en de wereld – een stap verder. Na 4 oktober 2018 geven we het estafettestokje weer door aan Innovation Expo 2020 en zetten daarmee onze traditie van innovatie voort.