Agenda

Tweedaagse Innovatie Bootcamp

Door te innoveren blijf je als bedrijf concurrerend. Maar hoe geef je als onderneming je duurzame innovatie vorm? Het Cleantech Center in Zutphen organiseert op 1 en 15 november 2019 een tweedaagse Innovatie Bootcamp voor iedereen die zich binnen zijn/haar bedrijf bezighoudt met duurzame innovatie. 

Tijdens de bootcamp maak je kennis met de Lean Startup methode, je scherpt je idee aan, vergroot je netwerk en bedenkt nieuwe businessmodellen voor een solide businesscase. Concrete handvatten voor een snelle start! 

Na afloop van de bootcamp heb je de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan studenten. Zij helpen met het uitwerken van je innovatie. Het Cleantech Center gaat voor jouw bedrijf op zoek naar de perfecte match.

Ga voor meer informatie en het volledige programma naar de website van het Cleantech Center of neem contact op met onze innovatiemanager Bela Evers (bela.evers@cleantechcenter.nl).

 

Holland High Tech Najaarsevenement 2019

Op dinsdagmiddag 5 november 2019 willen we handen en voeten geven aan het nieuwe topsectorenbeleid met 25 maatschappelijke missies. Welke technologieën en innovaties mogen daarin volgens u niet ontbreken? Ook de technologie zelf komt uitgebreid aan bod. Zo gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven en kennisinstellingen over de winst van samenwerken, specifiek op 5G en digitale twin.

En kunt u luisteren naar een keynote van Ronald Hanson (TU Delft - QuTech) over de revolutie die quantumtechnologie teweeg gaat brengen.

Wat kunt u verwachten?

 • Een inspirerende keynote van quantumfysicus Ronald Hanson (TU Delft - QuTech).
 • Twee succesverhalen van publiek-privaat samenwerken op hightech:
  • 5G communicatie: Het communicatiesysteem 5G wordt binnenkort uitgerold in Nederland en markeert een revolutie in datasnelheden en gebruiksmogelijkheden. Prof. dr. ir. Bart Smolders (TU Eindhoven) vertelt over de laatste technologische innovaties en laat met zijn partners Marcel Geurts (NXP) en Nico Baken (KPN) zien wat de winst is van het samenwerken tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
  • Digital Twin: Complexe industriële processen worden tegenwoordig ontworpen via een digitale simulatieomgeving, een digital twin. Wouter Leibbrandt (Embedded Systems Institute) en Hans Onvlee (ASML) leggen nut en noodzaak uit van deze nieuwe technologie en hoe zij samen werken aan geavanceerde toepassingen.
 • Parallelle sessies: Vijf sessies uitgesplitst naar de vijf maatschappelijke thema’s van het topsectorenbeleid. Bedrijven en wetenschappers wordt gevraagd technologieën en innovaties aan te dragen die passen binnen deze thema’s. We moedigen vorming van onderzoeksprogramma’s aan.
 • Volop netwerktijd, zowel tussentijds als aan het eind van het programma.

Meer informatie en aanmelden

 

Celelezing 2019

In 1997 verloor de beste schaker ter wereld, Joeri Kasparov, van de schaakcomputer Deep Blue. Het jaar ervoor had Kasparov nog gewonnen. Iedere 18 maanden verdubbelt de rekencapaciteit van micro-chips, en kan onze techniek meer. De snelheid waarmee de toekomst vorm krijgt is adembenemend en tal van landen hebben zich op het bedenken en produceren van de nieuwste mogelijkheden geworpen, ook Nederland. Nederland geldt Inmiddels als een living lab voor slimme en elektrische auto's, en blinkt uit in het maken chirurgische robots die operaties kunnen uitvoeren waar een menselijke chirurg jaloers van wordt.

Hoe snel gaat dit nu, en waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties? Houden we de internationale concurrentie bij? Wat gaat het voor onze samenleving  betekenen? Waar staan we over 10 jaar?

Professor Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit van Eindhoven en oprichter van tal van innovatieve bedrijven, neemt ons tijdens de Celelezing van 6 november 2019 mee naar de toekomst.

U bent van harte uitgenodigd om deze avond bij te wonen in de gerenoveerde Grote of St. Michaëlskerk/Het Academiehuis in Zwolle (met betere stoelen en akoestiek). Meer informatie en kaartverkoop vindt u op onze website: www.celelezing.nl

Vind nieuwe handelspartners in Duitsland

Ga op 7 en 8 november 2019 mee met Oost NL / GO4EXPORT naar Ost-Westfalen-Lippe (OWL), waar we dé toeleveranciersbeurs voor de machinebouw (FMB Zulieferermesse) met 500 standhouders bezoeken, ondernemers uit de regio OWL ontmoeten en inspirerende bedrijfsbezoeken afleggen aan onder andere Hora en Miele. 

Geef u snel op en ga mee naar Nachbarland OWL. Een innovatieve regio ‘um die Ecke’ met meer dan 700 machinebouwers, die gezamenlijk 21 miljard euro omzetten, hét Spitzencluster in Duitsland voor Industrie 4.0 / digitale transitie en een van de sterkste productieregio’s van Europa.

De handelsreis richt zich in sterke mate op matchmaking. Voor deelnemende bedrijven is er op de FMB Zulieferermesse o.a. een ruimte gereserveerd voor het voeren van besprekingen. Het tweedaagse programma biedt ruimte voor marktverkenning, contacten met OWL ondernemingen en verdieping van kennis over kansen voor Nederlandse ondernemingen in OWL door interessante lezingen, discussies en persoonlijke contacten alsmede het kennis nemen van innovatieve oplossingen op gebied van digitale transformatie voor de maakindustrie. 

Meer informatie en aanmelden

Workshop: Basis van intellectueel eigendom

Bent u bezig met de ontwikkeling van een nieuw technisch product of nieuwe techniek? Leer in één middag de basis over hoe u uw technische innovatieproces efficiënter en beter maakt door intellectueel eigendom (IE) te gebruiken als bescherming en als informatiebron.

Tijd en geld besparen

Tijdens deze workshop leert u wat IE is, in welke fasen van uw innovatieproces u IE gebruikt en hoe u met IE tijd en geld kunt besparen. Theorie, praktische voorbeelden en opdrachten wisselen elkaar af. U krijgt basiskennis over:

 • waarom het belangrijk is om uw plannen voor IE af te stemmen op uw bedrijfsstrategie
 • hoe uw innovatietraject goedkoper en sneller wordt door gratis beschikbare octrooipublicaties met technische detailinformatie
 • wat deze gratis octrooi-informatie u vertelt over de activiteiten van uw concurrenten, maar ook uw (potentiële) markt
 • waarop u moet letten als u samen met anderen innoveert
 • de verschillende beschermingsvormen zoals auteurs-, merk-, model-, octrooirecht en bedrijfsgeheimen.

Na deelname aan deze workshop hebt u voldoende kennis om de verdiepende workshops van Octrooicentrum Nederland te volgen.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda

How2Finance ontbijtsessie

How2Finance is speciaal voor ondernemers in de regio Oost-Nederland die op zoek zijn naar een financiering voor hun bedrijfsactiviteiten. Op 14 november 2019 vindt om 07.45 uur How2Finance plaats op het IPKW in Arnhem. Benieuwd naar de top 10 financieringsmogelijkheden, meld u dan nu gratis aan. 

How2Finance

?Het financieringslandschap lijkt op het eerste gezicht een behoorlijk lastig te doorgronden terrein voor een startende of groeiende ondernemer. Het is niet makkelijk om het hele plaatje te overzien. Welke financieringen zijn er mogelijk? En welke combinaties zijn er te maken? 

Van vroege fase financiering tot groeikapitaal Tijdens 

How2Finance events krijg je antwoord op dit soort vragen. Van vroege fase financiering tot groeikapitaal. Van subsidies tot participatie van Business Angels. Het komt allemaal aan bod tijdens een inspirerende en efficiënte ontbijtsessie, die Oost NL samen met netwerkpartners in de regio organiseert. 

Of de ondernemer nu in een pre-seed fase zit, in de startfase of bedrijven in de groei, iedere ondernemer met een financieringsbehoefte loopt wel eens aan tegen de ogenschijnlijke complexiteit van verschillende vormen van financiering. In een korte en interessante informatiebijeenkomst wordt er kennis gemaakt met de top-10 van financieringsinstrumenten.

Hoe kan je te werk gaan? Welke combinaties zijn er mogelijk en wat ís er eigenlijk mogelijk? Er is volop gelegenheid om eigen cases in te brengen en voor te leggen aan de aanwezige experts.

Meer weten en aanmelden

Via de website www.oostnl.nl/how2finance vindt u meer informatie en kunt u zich gratis aanmelden.

Bionica workshop

De Westfälische Hochschule in Bocholt organiseert op 14 november een bionica workshop.

Social Impact Day Zwolle

Social Impact Day is hét business evenement over circulair en sociaal ondernemen in de regio Zwolle. Laat je inspireren door aansprekende keynotes van Jan Terlouw, Maurits Groen (WakaWaka en Kipster) en Michel Scholte (True Price), praktijkgerichte workshops over diverse duurzaamheidsthema’s, en de duurzame innovaties en koplopers uit het regionale MKB. 

Meer informatie

Inschrijven (gratis, verplicht)

 

Week van het ID en Veluwse Innovatie Prijs

Van 25 tot en met 28 november 2019 organiseert het Innovatiehuis de derde editie van de Week van het ID. In deze week staat innovatie in de regio centraal en worden er speciaal voor ondernemers boeiende bijeenkomsten georganiseerd. 

Donderdag 28 november vindt de uitreiking  van de Veluwse Innovatieprijs plaats.
Veluwse innovaties in de spotlight. Een avond vol beleving: met het inspirerende verhaal van jonge ondernemer Jesse van Doren, spannende studentenpitches en de uitreiking van de VIP & publieksprijs! Locatie: Eperweg 46, Nunspeet  |  Tijd: 19:00 - 22:00 uur

 

Inspiratiereis naar Brainport Eindhoven

Woensdag 27 november 2019 kunnen ondernemers en bestuurders uit de regio Zwolle deelnemen aan een inspiratiereis naar Brainport Eindhoven.

Kansrijke verbindingen

29 september vond de bijeenkomst ‘Smart Industries' plaats in Zwolle. Marius Woldberg (Kwartiermaker Perron038) en Erik Veurink (Campusdirecteur Brainport Industries Campus) benadrukten gezamenlijk de bestaande verbindingen tussen de regio’s Zwolle en Eindhoven, maar ook de mogelijke kansrijke verbindingen voor de toekomst. Dit werd versterkt met een voorbeeld van een Zwols bedrijf dat zich gevestigd heeft op de Brainport Industries Campus, naast haar vestiging in Zwolle. Jan Willem Sietsma van IJssel Technologie vertelde dat het Zwolse bedrijf partner is in het samenwerkingsverband dat o.a. de logistiek verzorgt op de Brainport Industry Campus. Lees hier het volledige verslag (incl. foto's): Brainport Industries Campus inspireert Regio Zwolle.

Innovatieve Toptechnologie

Brainport Eindhoven staat voor innovatieve toptechnologie van wereldformaat. Het Rijk en de regio zetten samen in op versterking van de economische kracht van deze regio.

Programma

27 november bezoeken we o.a. Brainport Industries Campus, waar de meest innovatieve bedrijven en instituten bij elkaar gebracht worden. Ook krijgt u inzicht in de totstandkoming van de Actieagenda, de lobby en de marketing.  De Actieagenda leidt, langs de lijnen van specifieke thema’s, tot een breed palet aan concrete acties en initiatieven. Brainport heeft zich neergezet als essentieel voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Dit heeft geleid tot langdurige samenwerking met het Rijk.

Een dag vol inspiratie voor ondernemers en bestuurders, meld u aan voor 9 november.