Agenda

Forum 'Productie & ICT'

Voor de zesde keer op rij vindt het forum 'Productie & ICT', het symposium voor directeuren, beslissingsbevoegden en specialisten van productiebedrijven van de Ems-Achse plaats: Op 7 en 8 mei 2019 nodigen de organisatoren u uit naar het NINO-gebouwencomplex in Nordhorn te komen.

Nieuw dit jaar is de sterkere focus op de rol van DE IT in de gedigitaliseerde productieomgeving, zodat - op basis van de serie winterlezingen van de IT-Achse - het Productie Forum het Production & ICT Forum wordt.

Dit jaar kunt u zich weer verheugen op bijdragen van topklasse (inclusief een lezing door Prof. Kletti), een spannende tentoonstelling en interessante bedrijfsbezoeken (inclusief bezoek aan de Neuenhauser Groep). Wij verwelkomen ook de Minister van Financiën in Nedersaksen Reinhold Hilbers.

Agenda

Programmaboekje (pdf)

Aanmelden

BOOST Artificial Intelligence in uw organisatie
Artificial Intelligence is meer dan een hype. Wist u dat we al 30 jaar Artificial Intelligence (AI) gebruiken? De toepassingen en mogelijkheden van AI zijn steeds interessanter voor het bedrijfsleven.

Daarom nodigen we u graag uit voor het event BOOST Artificial Intelligence in uw organisatie, op donderdag 9 mei van 13:00 tot 17:30 uur bij Saxion Deventer. De entree is gratis.

 

 

Kunstmatige intelligentie biedt kansen voor ondernemers in de maak- en procesindustrie en de zorg- en dienstensector. Met deze bijeenkomst willen we u aan de hand van praktijkvoorbeelden, interessante sprekers en parallelsessies inspireren om met AI aan de slag te gaan.

Dit evenement en optionele verdiepende masterclasses op een later moment, geven u kennis en inspiratie door presentaties van concrete AI-toepassingen. Zodat u overzicht krijgt en de kansen en risico’s voor uw onderneming beter kunt inschatten.

Na afloop kunt u samen met uw collega’s de strategische richting van uw onderneming beter bepalen. Zodat u ook in nabije toekomst met deze handvatten uw continuïteit nog beter kunt waarborgen door omzet verhoging en kostenverlaging.

Bezoekers van de bijeenkomst hebben de mogelijkheid om zich aan te melden voor vervolgmasterclasses om AI toe te passen.

Bent u benieuwd wat AI voor uw bedrijf kan betekenen?
Meld u dan snel aan (gratis entree) op www.oostnl.nl/boostAI
We zien uit naar uw komst!

 

Programma  

Opening

 • Wouter Teeuw, research prof. (lector) Ambient Intelligence Saxion
 • Ben Brussen, voormalig CEO Bronkhorst, Kopgroep lid BOOST
 • Voorzitter AI event: Maarten van Steen prof., wetenschappelijk directeur DSI van Universiteit Twente

AI, waar hebben we het over?

 • Tom Heskes, prof. AI  Radboud University

AI, nu al toepasbaar?

 • Voorzitter Maarten van Steen
 • Toelichting masterclasses

Twee parallelsessies:

Welke kansen biedt AI voor de maak- en procesindustrie?

 • Raymond Wentink CEO Singa, Martijn Elkink Business Developer Singa 
 • Dirk Bekke, research prof. (lector) Mechatronics, Wilco Bonestroo researcher Mechatronics Saxion

'Machine learning in de zorg, e-commerce & product-optimalisatie processen’ 

 • Gerard Verbeek, Technical (AI) Consultant Luminis 
 • Wouter Teeuw, Jeroen Linsse Associate Lector Ambient Intelligence Saxion

De toepassing van AI voor products, predictive maintenance & servitization’

 • Robert van Westing, directeur service operations KONE 
 • Ronald Teijken, business development executive IBM Watson IoT

Afsluiting

Afsluitende borrel en gelegenheid om u aan te melden voor masterclasses.

 

 
Workshop: Basis van intellectueel eigendom
Bent u regelmatig actief met technische innovatieprocessen? U kunt efficiënter innoveren en dus tijd en geld besparen door gebruik te maken van gratis en online toegankelijke octrooi-informatie. Hoe u dat aanpakt, leert u in deze workshop.
 
Octrooidatabanken
Octrooidatabanken zijn met meer dan 100 miljoen octrooipublicaties een bron van inspiratie om tijdens uw innovatieproces tijd en geld te besparen. Zij geven u informatie voor uw eigen productontwikkeling, maar ook over de ontwikkelingen op uw vakgebied en over concurrenten. Door deze informatie op tijd te bekijken voorkomt u dat u het wiel opnieuw uitvindt of dat u inbreuk maakt op rechten van anderen. Daarnaast geeft octrooi-informatie inzicht in bijvoorbeeld strategische samenwerkingspartners.
 
Slim zoeken
Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en klassikale en individuele opdrachten elkaar af. U leert:
 
 • verschillende methoden om slim te zoeken in octrooidatabanken;
 • de eerste stappen om zoekresultaten te interpreteren;
 • de geldigheid van octrooien te checken;
 • hoe u automatisch op de hoogte kunt blijven van de nieuwste octrooipublicaties op uw vakgebied.
 
Het zoeken in de octrooidatabanken is met Engelstalige woorden. De workshop zelf is in het Nederlands.
 
Benodigde basiskennis
Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist.
Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:
 
 • de belangrijkste Intellectueel Eigendom (IE)-rechten, zoals vermeld in de brochure 'Stel uw Intellectueel Eigendom veilig'.
 • op welke momenten informatie uit IE-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.
 
Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van Intellectueel Eigendom'.
 
U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.
 
 
Workshop Digitale Transformatie

Op woensdag 15 mei 2019 organiseert BOOST Smart Industry Oost in samenwerking met GPO Solutions en Brinks Metaalbewerking uit Vriezenveen de workshop Digitale Transformatie van een metaalbedrijf.

U zult regelmatig teksten tegenkomen als “Smart Industry”, “Industrie 4.0” of “Digitale Transformatie”. Termen die allemaal staan voor het toekomstig ondernemen binnen de maakindustrie. Het koppelen van productdata, producten en processen heeft een nieuwe dimensie binnen het huidige ondernemen. En met deze technieken kan ook bedrijfsgroei gegenereerd worden in nieuwe markten.

Brinks Metaalbewerking heeft deze zoektocht al doorlopen en wil de bevindingen graag delen met andere ondernemers. 

Bekijk hier de uitnodiging

Aanmeldlink

 

Hackathon Smart Industry

Laat u verrassen. Laat jonge creatieve technische studenten eens meedenken met de mogelijke ontwikkelingen in uw bedrijf. Ervaar dat “smart” ook voor uw bedrijf nieuwe kansen creëert. 

Dat kan tijdens een echte Hackathon die door de Tafel Smart Industry van de Cleantech Regio, CIRCLES, en BOOST Smart Industry Oost-Nederland wordt georganiseerd. 

Bekijk hier de uitnodiging

TValley jaarcongres 2019

Save the date

Het jaarcongres van TValley bij Saxion geeft een overzicht van de robotica en mechatronica activiteiten van het fieldlab TValley en zijn partners.

Het doel is naast mechatronisch onderwijs en profilering van de high-tech industrie in Oost-Nederland om daadwerkelijke kennisuitwisseling te laten plaats vinden over de concrete projecten rond robotica en smart industry. TValley wil de overgang van studenten en kennis van de kennisinstellingen naar de bedrijven vloeiend laten verlopen. TValley gaat daarom om zowel kennis halen als brengen.

TValley is als stichtingsvorm gerealiseerd onder NovelT samen met de high-tech industriele partners in partners als IMS, DEMCON, Voortman Steel Machinery, Boessenkool, Bronkhorst High-Tech, Benchmark Electronics, Metric Control, RIWO engineering en RoborElectronics en Saxion en OostNL.

Meer informatie volgt.

 

 

 

Holland High Tech Voorjaarsevenement 2019

Op dinsdagmiddag 11 juni 2019 nodigen wij u van harte uit voor een inspirerend programma waarin China en Scale-Ups centraal staan.

Programma: 

•Zakendoen met China: kans of bedreiging?
•De kracht van Nederlandse Hightech Scale-Ups: Hoe houden wij hen in Nederland en wat is daarvoor nodig?

Met zowel tussentijds als aan het eind uitgebreide gelegenheid om te netwerken.

Meer informatie

 

Vision, Robotics & Motion

Vision, Robotics & Motion is dé vakbeurs in de Benelux op het gebied van het automatiseren van discrete productieprocessen. Of u nu eindgebruiker bent van een automatiseringsoplossing of integrator van componenten: tijdens Vision, Robotics & Motion vindt u laatste ontwikkelingen en ontdekt u welke mogelijkheden de nieuwste technologieën u bieden. Internationale sprekers en exposanten delen de laatste ontwikkelingen rondom machineveiligheid, cobots, 3D-vision, multi-spectrale camera’s, visualisatie en virtualisatie, energiebesparing, predictive maintenance, big data en het industrial internet of things.

Speciale aandacht gaat dit jaar naar toepassingen in food en pharma, systems engineering, de samenwerking tussen mens en robot in de productie-omgeving en logistieke toepassingen.

Meer informatie en aanmelden

Virtual (R)evolution

Virtual, augmented en mixed reality winnen steeds meer terrein en hebben de toekomst. Waar voorheen VR, AR en MR met name werden toegepast binnen de gaming-industrie, is nu de (maak)industrie aan de beurt. De mogelijkheden van VR, AR en MR  worden voor de industrie steeds omvangrijker, denk aan toepassing bij trainingen, in het ontwerpproces, bij verkooptrajecten, in het onderhoud en bij productielijnen. Niet voor niets staat de engineeringssector in de top drie groeimarkten voor VR, AR en MR .

Virtual (R)evolution is het jaarlijkse event waar industriële toepassingen van VR, AR en MR  centraal staan.
Tijdens Virtual (R)evolution ontdekt u in één dag de mogelijkheden van de laatste virtual, mixed en augmented reality technologieën voor uw bedrijf. Content makers, software & hardware bedrijven en andere deskundigen op dit gebied, profileren hun bedrijf voor ongeveer 800 specifieke bezoekers uit de industrie. Ervaar VR, AR en MR  en luister naar ervaringsverhalen tijdens het uitgebreide lezingenprogramma.

Meer informatie en aanmelden

Workshop: Masterclass Octrooien

Bent u een technische mkb-er of technische starter en van plan om serieus te investeren in octrooibescherming en/of octrooi-informatie? En wilt u inhoudelijk meer weten over octrooien, octrooiprocedures en inbreuk? Dan is deze workshop iets voor u.

Betere octrooien

Om een volwaardige gesprekspartner van octrooigemachtigden of andere octrooispecialisten te zijn, hebt u goed inzicht nodig in het octrooisysteem: de eisen van een octrooiaanvraag, de kosten, maar ook een goede inschatting of u actie moet ondernemen bij mogelijke inbreuk van uzelf of anderen.

Meer octrooi-inzicht

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:

 • bepalen of andere octrooien aanleiding geven tot actie;
 • hoe nieuwheid en inventiviteit worden beoordeeld;
 • wat u eventueel zelf kunt doen en wat u beter aan specialisten over kunt laten;
 • inzicht te krijgen in kosten en octrooiprocedures;
 • octrooigemachtigden en andere octrooispecialisten te voorzien van de juiste informatie.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

 • basisinformatie over octrooi aanvragen op technische vindingen, zoals vermeld in de brochure 'Van idee tot octrooi'.
 • op welke momenten informatie uit Intellectueel Eigendom (IE)-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van Intellectueel Eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop om 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.