Agenda

Missie naar Zuid-Korea

Na de succesvolle "wervingsmissie" naar de ECF in Boston (terugblik) organiseren High Tech NL en de Nederlandse ambassade dit najaar een vergelijkbare missie naar Zuid-Korea. De missie vindt plaats van 29 oktober tot en met 2 november.

Terugdringen tekort hightechsector
Het tekort aan technici in onze hightechsector neemt eerder toe dan af. High Tech NL wil graag een bijdrage leveren aan het terugdringen van dit tekort. In 2017 nam de Nederlandse ambassade deel aan een aantal carrièrebeurzen in Zuid-Korea. Jonge hoogopgeleide Koreanen bleken zeer geïnteresseerd in een carrière in Nederland.

In nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade heeft er in april 2018 een eerste try-out plaatsgevonden met Nederlandse bedrijven bij een vestiging ter plaatse. Deze heeft zoveel positieve respons opgeleverd (uitgebreide evaluatie in de bijlage onderaan dit bericht) dat we het plan hebben opgevat een "Boston-like" concept te ontwikkelen voor Zuid-Korea.

Reis langs vier universiteiten
Echter, in plaats van één beursdag, reizen we nu langs vier universiteiten waar we de studenten en professionals ontmoeten, onze bedrijven kunnen presenteren en job interviews kunnen houden. Een gedetailleerde beschrijving van het programma en van de universiteiten die we willen bezoeken vindt u in de uitnodiging onderaan dit bericht.

De ervaring leert dat niet alle Koreanen voldoende Engels spreken. De ambassade benadrukt in de gesprekken met de betreffende universiteiten dat alleen studenten die voldoende Engels spreken in aanmerking komen voor ons event.

Meer weten?
Heeft u interesse in deelname of wilt u verder spreken over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Coen de Graaf, Program Director Human Capital Topsector HTSM, via 06 - 23 88 93 11 of coen.de.graaf@hightechnl.nl.

Bron: HighTech NL

Workshop De basis van intellectueel eigendom

Afkijken, beschermen, delen of geheimhouden?
Bent u bezig met de ontwikkeling van een nieuw technisch product of nieuwe techniek? Leer in één middag de basis over hoe u uw technische innovatieproces efficiënter en beter kunt maken door intellectueel eigendom (IE) te gebruiken als bescherming en als informatiebron.

Tijdens deze workshop leert u wat IE is, en in welke fasen van uw innovatieproces u IE als instrument kunt gebruiken. Theorie, praktische voorbeelden en opdrachten wisselen elkaar af.

U krijgt basiskennis over:
•hoe u tijd en geld kunt besparen door gebruik te maken van gratis octrooi-informatie;
•wat octrooi-informatie u vertelt over de activiteiten van uw concurrenten;
•de verschillende beschermingsvormen zoals auteurs-, merk-, model-, octrooirecht en bedrijfsgeheimen;
•waarop u moet letten als u samen met anderen innoveert;
•waarom een IE-strategie afgestemd op uw bedrijfsstrategie zo belangrijk is.

Aanmelden

 

RCT Jaarevent
Wat ooit begon met de uitvinding van de drukpers is nu dagelijkse kost: innovaties. Industrie 4.0 of Smart Industry is geland, nieuwe ontwikkelingen dienen zich echter aan. Is in de toekomst een bouwbedrijf overbodig omdat we het gebouw zelf in 3D printen? Krijgen we managers die straks cobots en medewerkers aansturen? Nieuwe tijden zijn niet langer in aantocht, maar staan om de hoek te wachten.
 
Meer dan ooit is het aanhaken of afhaken. Om aan te haken en aangehaakt te blijven zijn ondernemerschap en verrassende verbindingen noodzakelijk. Vooroplopen, kansen zien, gefocust zijn en vooral vanuit de vragen van klanten denken, dát zijn ingrediënten die passen bij de nieuwe tijden. Daarnaast kennis ontwikkelen en delen, in het besef dat je het niet meer alleen af kunt en anderen nodig zijn om tot geslaagde businesscases te komen. 
 
In een wereld die ‘technology driven’ is, wordt kennis specialistischer. Bovendien blijken sommige toepassingen in heel verschillende branches te kunnen werken. Om uit te vinden met wie kennis gedeeld kan worden, zijn ‘verbinders’ nodig die bedrijven met elkaar in contact brengen en mooie ideeën op weg helpen. De innovatiemakelaars van RCT Gelderland zijn hiervoor toegerust. Zij werken vanuit de (innovatie)vragen van maakbedrijven en worden aangestuurd door Gelderse ondernemers. 
 
Op donderdag 1 november organiseert RCT Gelderland een event voor Gelderse ondernemers gericht op de Nieuwe Tijden.
 
Aan het woord komen Michiel Muller, een echte gamechanger, en Benno Oderkerk die laat zien hoe je in een kwart eeuw een bedrijf opbouwt, gespecialiseerd in spectrometers, dat over de gehele wereld actief is. Verder kun je deelnemen aan het Smart Café, je innovatievragen aan collega-ondernemers voorleggen en kennisnemen van de resultaten die de innovatiemakelaars samen met ondernemers hebben geboekt. Meld je snel aan!
 
Programma
 
14:30 uur Ontvangst Honig complex Nijmegen
15:00 uur Opening innovatiemakelaars
15:10 uur Sprekers Benno Oderkerk (CEO Avantes) en Michiel Muller (oprichter Picnic en Routemobiel)
16:15 uur Deelsessies Nieuwe Tijden 
18:00 uur Afsluiting Michiel Scheffer, gedeputeerde Provincie Gelderland 
Solar Boat studententeam
18:30 uur Walking dinner
20:00 uur Einde
 
Smart Maintenance Congres

Hoe kunt u Smart Maintenance laten werken voor uw organisatie? Beter voorspelbaar onderhoud, geen ongeplande downtime en kostenbesparingen? Hoe realiseert u dit met nieuwe technologieën? Veel maakbedrijven worstelen met de vraag in hoeverre het inzetten op smart en predictive maintenance zinvol is, zeker nu de technologie nog volop in ontwikkeling is. Wat zijn de ontwikkelingen en verwachtingen van Internet of Things, slimme sensoren en additive manufacturing in de nabije toekomst? Ontdek het tijdens het Smart Maintenance Congres op 6 november!

Dit is het Smart Maintenance Congres

De komende jaren neemt het aantal slimme sensoren en machines naar verwachting steeds verder toe. De gecombineerde belofte van slimme sensoren en het internet of things bevindt zich nu nog in het hype-stadium, maar biedt vele kansen op het gebied van onderhoud. Hoe bereiden andere bedrijven zich voor op deze toekomst en welke learnings zijn er?

Sprekers van de volgende bedrijven delen hun visie en inzichten:

  • World Class Maintenance
  • ASML
  • UTwente
  • Friesland Campina 
  • Fraunhofer Institut
  • Vanderlande

Kom op 6 november naar Hengelo, laat u inspireren en krijg de tools aangereikt om future proof maintenance te realiseren!

 

Meer informatie en aanmelden

 

Studiereis Vakbeurs Machinebouw FMB

Duitsland heeft een sterke en bovendien stabiele industrie. De Vakbeurs machinebouw biedt een unieke kans om contacten te leggen met Duitse bedrijven. GO4EXPORT en de Koninklijke Metaalunie organiseren in samenwerking met VMO en het programma Boost een studiereis naar deze waardevolle beurs in Bad Salzuflen.

De regio Ostwestfalen Lippe is hét Spitzencluster Industrie 4.0 in Duitsland kent een omvangrijke maakindustrie met grote spelers als Miele en Claas maar ook vele verborgen MKB kampioenen. Vaak succesvol als global niche player. Maak gedurende deze studiereis nader kennis met de markt en de spelers in Ostwestfalen.

Dankzij financiële ondersteuning van de samenwerkende partners is de studiereis kosteloos en is alleen de hotelovernachting (circa € 150 p.p.) voor eigen rekening.

De studiereis heeft een interessant programma met bedrijfsbezoeken, een presentatie van de regio OWL (Ostwestfalen Lippe) en het Nederlands Consulaat. Daarnaast is er ruim de tijd om de beurs te bezoeken en te netwerken.

Meer informatie en aanmelden (vóór 30 oktober 2018)

 

Fleximould – de nieuwste ontwikkelingen

Duizenden verstelbare pinnen vormen een matrijs. Altijd al meer over een flexibel te programmeren dieptrekmatrijs willen weten en benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelingen? Op dinsdagmiddag 6 november 2018 organiseert het Polymer Science Park in samenwerking met Netzwerk Oberfläche NRW de technologieworkshop ‘Fleximould – de nieuwste ontwikkelingen’. Deze technologieworkshop wordt uitgevoerd binnen het INTERREG-project “Smart Production”, waarbij onderzoek en ontwikkeling centraal staan ten behoeve van processen, machines en materialen voor het maken van producten in kleine series.

Het programma bestaat uit presentaties van gerenommeerde sprekers en interactieve sessies. Daarnaast wordt er een laboratoriumdemonstratie gegeven van de productie van dieptrekvormen met behulp van een verwarmde kunststoffolie. Er is ook een mogelijkheid om eigen materialen te testen. Hiervoor zijn CAD-gegevens vooraf vereist voor de instelling van het gereedschap en om de gewenste vorm te testen.

Meer informatie en aanmelden

How2Finance

"Hoe vind ik de juiste financiering voor mijn onderneming?"

Het landschap van financiering lijkt op het eerste gezicht een behoorlijk lastig te doorgronden terrein. Voor jou als startende of groeiende ondernemer is het veelal niet makkelijk om het hele plaatje te zien. Welke financieringen zijn er mogelijk? En welke combinaties zijn er te maken? 

Tijdens de How2Finance events krijg je antwoord op dit soort vragen. Van vroege fase financiering tot groeikapitaal. Van subsidies tot participatie van Business Angels. Het komt allemaal aan bod tijdens een inspirerende en efficiënte ontbijt-sessie, die Oost NL samen met netwerkpartners in de regio organiseert.

Voor wie?

Het event is speciaal voor ondernemers in de regio Oost-Nederland die op zoek zijn naar een financiering van hun bedrijfsactiviteiten. Of dat nu in de pre-seed fase is, in de startfase of bedrijven in de groei, iedere ondernemer met een financieringsbehoefte loopt wel eens aan tegen de ogenschijnlijke complexiteit van verschillende vormen van financiering. In een korte en interessante informatiebijeenkomst maak je kennis met de top-10 van financieringsinstrumenten. Hoe ga je te werk? Welke combinaties zijn er mogelijk en wat ís er eigenlijk mogelijk? Er is volop gelegenheid om je eigen case voor te leggen aan de aanwezige experts.

Meer informatie en aanmelden

 

Smart Industry Event 2018

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie worden zich bewust van de naderende Industriële revolutie, waarbij slimme producten, diensten, productieprocessen en businessmodellen centraal komen te staan. Ondanks dat het voor de meeste organisaties duidelijk is dat de winst groot kan zijn, komt het in veel gevallen moeizaam van de grond en roept de Smart Industry voor ondernemers nog veel vragen op.

Daarom organiseert Innovadis in samenwerking met Inextenzo, Novel-T en de VMO een seminar over de Smart Industry. We kijken de middag, met o.a. sprekers van bedrijven in de maakindustrie, naar de technische mogelijkheden en de kansen die Smart Industry voor uw bedrijf biedt.

Voor wie is deze middag bestemd

Bent u directeur of decision maker, dan is dit het juiste event om in een middag alles te weten te komen over wat Smart Industry voor u betekent. We proberen door middel van boeiende lezingen en presentaties uit de praktijk te informeren en inspireren. We kijken deze middag niet alleen naar de technische mogelijkheden maar ook naar de kansen die het voor uw bedrijf biedt.

Programma

13:30 – 14:00 Ontvangst Koffie en Thee

Vanaf 13:30 heten we u welkom.

14:00 – 14:20 Smart Industry Landscape – Evelien Bras, Novel-T

Evelien zal op een verfrissende manier het complete plaatje schetsen van wat Smart Industry betekent en aangeven hoe de verschillende lezingen in dit kader passen. Tevens zal Evelien in een samenspel met Lucien uiteenzetten waar de VMO voor staat en wat zij betekenen voor de aangesloten bedrijven in de wereld van Smart Industry.

14:20 – 15:00 Vijf pijlers voor digitale innovatie – Jan Kees de Jager

In deze Keynote zal Jan Kees ingaan op zijn persoonlijke ervaringen van ondernemer tot minister. Hij ziet de stuwende kracht van Nederland en plaatst dit in historisch perspectief met bepalende Nederlandse innovaties. Naar de toekomst wordt gekeken door de vijf pijlers voor digitale innovatie die hij identificeert. Business Intelligence met Big Data vs. Big Information. Mobile met de groei van mobiele apparaten, de kansen en gevaren en de veranderende verhoudingen door deze connectiviteit. Het belang van de cloud duidt hij met de aspecten flexibiliteit, veiligheid, privacy en continui?teit. Als Nederlandse e-commerce pionier mag deze sector met haar groei, transformatie van de middenstand en integratie online-offline niet ontbreken. Tot slot pleit hij voor slimmer samenwerken door open innovatie.

15:00 – 15:15 Gaat blockchain de maakindustrie veranderen? - Peter Langela, Novel-T

Blockchain technologie staat volop in de belangstelling. Maar wat kun je er nu mee als ondernemer in de maakindustrie? Peter Langela is high-tech ondernemer en werkt daarnaast voor de Universiteit van Twente en Novel-T. Hij houdt zich bezig met de praktische toepassing van blockchain, IoT en big data. In zijn presentatie zal uit ingaan op de mogelijkheden van deze nieuwe technologie aan de hand van praktische voorbeelden uit de maakindustrie.

15:25 - 15:55 PAUZE

15:45 – 16:00 Slimme pallets en wat kun je er mee – Erik Ekkel, IT Directeur Ahrma

Erik Ekkel van Ahrma vertelt jullie alles over de slimme pallets voor de Industrie. Wat kun je er allemaal mee en hoe kun je er nog meer mee doen doorgebruik van Big Data. Deze slimme pallet wat wordt onder andere toegepast door BASF en Heineken.

16:00 – 16:15 IOT toegepast in Afvalverwerking – Jules Coenen, DBI Container Services

Jules Coenen van DBi Container Services zal u laten zien welke stappen zij al gemaakt hebben op het gebied van smart proces innovatie door toepassing van Internet of Things. Hij zal de resultaten met u doornemen maar ook laten zien wat minder goed ging.

16:15 – 16:30 Smart organiseren door sociale innovatie! - Cor de Best, Van Lente Systeemintegratie B.V.

Cor de Best is directeur/eigenaar van Van Lente Systeemintegratie B.V. In zijn presentatie geeft hij de lessons learned van hoe zijn bedrijf van 85 jaar oud steeds mee beweegt met nieuwe ontwikkelingen. Meer business genereren met Smart Industry is alleen mogelijk als je je bedrijf hierop inricht. Maar hoe doe je dat? Vasthouden aan het vertrouwde of juist niet? De innovatie strak organiseren of juist “spontaan laten ontstaan”, de piramide op zijn kop, scrum teams of gewoon “ouderwets” de verantwoordelijkheden laten waar deze horen te liggen? Een groot deel van het succes ligt bij sociale innovatie die noodzakelijk is om Smart Industry ook in uw bedrijf tot een succes te maken.

16:30 – 16:45 Scheurmeting middels smartphone – Hans Laagland, partner Witteveen+Bos

Witteveen+Bos is een ingenieursbureau dat belast is met het onderzoek naar de scheuren ontstaan in de woningen in de provincie Groningen. Hans Laagland zal uitleggen wat de voordelen zijn van het meten van scheuren middels een smartphone in plaats van de traditionele meetmethodes. Een prachtig voorbeeld van hoe je op een eenvoudige manier, low-end, smart en high end IoT in kunnen zetten.

16:45 – 17:00 Hoe genereer je nieuwe business modellen in een bestaande markt met nieuwe technologieën? - Danielle Wolfs, AXA

Miljoenen consumenten parkeren hun fiets met een zelfverzekerd gevoel dat het er bij terugkomst zal zijn dankzij een AXA-slot. Als pionier wil AXA altijd vooruitstrevend zijn door de inzet van nieuwe technologische oplossingen. Danielle gaat u tijdens deze sessie meenemen hoe AXA deze nieuwe kansen inzet en daardoor ook een nieuw business model creëert.

17:00 – 18:00 Netwerk Borrel

In de bar zal onder het genot van een drankje en een hapje het Smart Industry seminar nabesproken worden. Een mooie gelegenheid om van gedachten wisselen met de sprekers of uw collega’s uit de industrie.

Aanmelden

Workshop Slim omgaan met kennis bij samenwerking

Samen innoveren biedt veel voordelen, maar ook valkuilen. Als start-up of (technisch) mkb-bedrijf wilt u graag weten hoe u dit proces effectiever kunt aanpakken. Een goede voorbereiding maakt samenwerken bij innovatieve trajecten makkelijker en neemt veel wantrouwen weg.

Goede voorbereiding, grotere slagingskans

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:
•dat u van tevoren moet nadenken over de kennis die u wilt delen;
•hoe u zich het best kunt voorbereiden op een samenwerking;
•waar u op moet letten bij het selecteren van samenwerkingspartners;
•op welke momenten u afspraken moet maken over intellectueel eigendom (IE);
•welke afspraken u moet maken over knowhow of intellectueel eigendom;
•hoe u opbrengsten en eigenaarschap van het intellectueel eigendom kunt verdelen.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:
•de belangrijkste IE-rechten, zoals vermeld in de brochure 'Stel uw Intellectueel Eigendom veilig'.
•op welke momenten informatie uit IE-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.

Aanmelden

Precisiebeurs 2018

De wereld verandert in een razend tempo. Productieprocessen en machines moeten steeds sneller en efficiënter werken. Trends als miniaturisering zetten onverminderd voort. Daarmee worden de eisen aan systemen en componenten steeds hoger. Op de Precisiebeurs treft u alle kennis die nodig is om op het allerhoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te ontwerpen, produceren en assembleren.

Al 18 jaar is de Precisiebeurs hét jaarlijkse ontmoetingsmoment rond precisietechnologie.
De komende editie van de Precisiebeurs op 14 en 15 november 2018 besteedt extra aandacht aan business kansen voor de fijnmechanische industrie. In het Big Science congresprogramma ontdekt u alles over de nationale wetenschapsagenda; alle nationale en Europese projecten waar overheidsinvesteringen en interessante tenders te verwachten zijn. Andere groeimarkten in de spotlight zijn (aero)space en precisietechnologie in de gezondheidszorg.

Meer informatie en aanmelden