Agenda

Cobots in de kunststofverwerkende industrie

Op donderdag 20 juni 2019 organiseert Windesheim samen met NRK PVT Kunststofverwerkers, het Fieldlab Industrial Robotics en Holland Chemistry een workshop over de toepassing van cobots in de kunststofverwerkende industrie.

Programma

Aart Schoonderbeek, coördinator Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica en kwartiermaker lectoraat Industriele Automatisering en Robotica, geeft een presentatie over de kansen en mogelijkheden van cobots. Ook andere ervaringsdeskundigen en specialisten delen deze middag hun ervaringen. Een uitgebreide en inspirerende rondleiding door het Fieldlab Industrial Robotics maakt onderdeel uit van het programma. Deelnemers krijgen verschillende cobots gedemonstreerd en kunnen met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen zien. Daarnaast is een deel van het programma ingeruimd om te kijken naar de vragen uit de branche en hoe die eventueel gezamenlijk kunnen worden aangepakt. Het lectoraat Kunststoftechnologie is ook aanwezig.

Het programma vindt plaats bij het Fieldlab in Harderwijk en start rond 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De bijeenkomst wordt afgesloten met een 'Harderwijks buffet', zodat u voldaan en wel na de spits naar huis kunt rijden.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het programma. Het definitieve programma met de namen van alle sprekers volgt binnenkort op de website van NRK PVT Kunststofverwerkers.

Kosten, aanmelden en voorwaarden

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk voor leden van NRK PVT Kunststofverwerkers. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Niet-leden zijn van harte welkom, maar betalen € 95. Als er meer inschrijvingen zijn dan het aantal beschikbare plaatsen, hebben leden voorrang.

Wij vinden het belangrijk om verspilling tegen te gaan. Daarom brengen wij bij ‘no show’ een fee van € 50 in rekening als u op de dag zelf en zonder schriftelijke of telefonische afmelding niet aanwezig bent. 
Annuleren kan tot vrijdag 14 juni. Vanzelfsprekend is bij verhindering een collega van harte welkom.

Novel-Tijd: voor al uw innovatie-gerelateerde vragen

Wil je starten met of heb je hulp nodig bij het realiseren van je innovatieve business case of zoek je kennis of advies over het vernieuwen van je bestaande productieomgeving? Wil je weten welke financierings- en subsidiemogelijkheden er zijn voor je innovatie en hoe je daarvan gebruik maakt? Voor deze en alle andere vragen in relatie tot innoveren zit een team van experts voor je klaar bij Novel-T.

Iedere laatste maandag van de maand van 15.00 – 17.00 uur kun je zonder afspraak binnenlopen bij Novel-T. Een team van experts zit klaar om jouw vragen te beantwoorden, of om samen te kijken naar jouw innovatiekansen. Zij adviseren en ondersteunen je graag kosteloos bij jouw innovatie-activiteiten of het vinden van de juiste ingangen bij de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion.

Aanmelden is niet nodig. 

Smart Manufacturing voor MKB

Meer uit de fabriek met dezelfde mensen

 Locatie: Hollander Techniek, Boogschutterstraat 30, Apeldoorn
 

De groei van de maakindustrie wordt geremd door tekort aan vakmensen. Zonde, omdat in de bestaande fabriek met dezelfde mensen nog veel groeipotentieel aanwezig is. Hoe benut je het bestaande potentieel in het huidige bedrijfsproces en op de werkvloer? En hoe zorg je voor meer output met minder werkdruk?

Klanten vragen maatwerk in een steeds kortere tijd. De klant goed en op tijd bedienen legt een grote druk op de organisatie en op de marge van productiebedrijven. Veel kostbare tijd en capaciteit van mens en machine gaat verloren aan het oplossen van inflexibiliteit in het huidige proces. Hoe rendabel is dit nog? En hoelang is de klant bereid hiervoor te betalen?

Digitaliseren en automatiseren is noodzakelijk om concurrerend te zijn en te blijven. De tijd dat we met een nieuwe machine en een robot automatisch meer output genereren is voorbij. Het is slechts één puzzelstukje van het totaal. Het risico dat bij foute keuzes juist de kosten toenemen en de machine meer gaat stilstaan ligt op de loer. Het totale proces moet sneller en flexibeler. Een specifieke aanpak en automatiseringsplan op maat is nodig.

Het is ondoenlijk om uw bedrijf in één keer volledig te automatiseren. Met een  automatiseringsplan kan uw bedrijf in kleine rendabele stappen naar het einddoel groeien. 

Dit is een dynamisch proces en vraagt om een aanpak waarmee uw bedrijf in kleine stappen resultaten boekt en waarin ruimte zit voor aanpassing. Elke stap met een duidelijk tussendoel in de richting van de vastgestelde horizon. Hierdoor wordt laaghangend fruit snel geplukt en ontstaat enthousiasme in het team. Vreemde ogen kunnen dit proces in uw bedrijf versnellen.

Wat is uw toekomstplan? Met welke oplossingen kan uw bedrijf het verschil gaan maken? Hoe organiseert u innovatie en nieuwe verantwoordelijkheden in uw bedrijf?

Thema’s die aan bod komen in de workshop “Smart Manufacturing voor MKB”. De VMO wil met de workshop ambitieuze productiebedrijven ondersteunen, het onbenutte potentieel inzichtelijk maken en een programma aanbieden aan individuele MKB ondernemers bij het vinden van de juiste kennis en capaciteit voor doorbraken in productieprestaties.  

Hollander Techniek en Vosteq nodigen je namens VMO van harte uit.

Programma

7:45 uur          Ontvangst                                                      

8:00 uur          Welkom en inleiding                                      VMO

8:10 uur          Smart Manufacturing – nut en noodzaak      Hollander Techniek

8:30 uur          Smart Manufacturing voor MKB                   Vosteq

Plan en programma van de VMO

9:00 uur          Pauze

9:10 uur          Presentatie, Demo’s en rondleiding              Hollander Techniek

10:00 uur        Afsluiting

Aanmelden

Met het plan Smart Manufacturing voor MKB wil VMO actief bij gaan dragen aan de reeds lopende Smart Industry actieagenda voor Oost- Nederland in BOOST. VMO wil in een eerste pilot starten met 5 à 10 maakbedrijven in Oost-Nederland. Het maakbedrijf ondersteunen bij de transitie naar slim en schoon produceren. Het plan en programma lichten wij in de workshop nader toe.

 

Workshop: Masterclass Octrooien

Bent u een technische mkb-er of technische starter en van plan om serieus te investeren in octrooibescherming en/of octrooi-informatie? En wilt u inhoudelijk meer weten over octrooien, octrooiprocedures en inbreuk? Dan is deze workshop iets voor u.

Betere octrooien

Om een volwaardige gesprekspartner van octrooigemachtigden of andere octrooispecialisten te zijn, hebt u goed inzicht nodig in het octrooisysteem: de eisen van een octrooiaanvraag, de kosten, maar ook een goede inschatting of u actie moet ondernemen bij mogelijke inbreuk van uzelf of anderen.

Meer octrooi-inzicht

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:

 • bepalen of andere octrooien aanleiding geven tot actie;
 • hoe nieuwheid en inventiviteit worden beoordeeld;
 • wat u eventueel zelf kunt doen en wat u beter aan specialisten over kunt laten;
 • inzicht te krijgen in kosten en octrooiprocedures;
 • octrooigemachtigden en andere octrooispecialisten te voorzien van de juiste informatie.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

 • basisinformatie over octrooi aanvragen op technische vindingen, zoals vermeld in de brochure 'Van idee tot octrooi'.
 • op welke momenten informatie uit Intellectueel Eigendom (IE)-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van Intellectueel Eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop om 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.

Go Smart Industry event

Dit jaar organiseren Inextenzo en Innovadis in samenwerking met Novel-T en VMO het Go Smart Industry event. Dit event is speciaal voor de decision makers uit de maakindustrie. De middag die wij organiseren zal in het teken staan van het inspireren van ondernemers in de maakindustrie op het thema Marketing, big data en customer journey. Succesvolle ondernemers uit de maakindustrie, alsmede inspirerende sprekers uit de marketing, ict en universitair onderwijs zullen u vertellen welke slimme innovaties zij hebben toegepast en/of welke voorhanden zijn om succesvol te blijven in de maakindustrie. 
 
Nieuw dit jaar zijn de ontbijtsessies die door Inextenzo en Innovadis in aanloop naar het grote Go Smart Industry event worden gehouden. Het thema van de ontbijtsessie is: ‘Haal meer business uit de maakindustrie’ door marketing en Big Data. Onze gastspreker is een professor van de Universiteit Twente die de trends en het belang van Big Data in de maakindustrie zal toelichten. Vervolgens wordt er een relevante case gepresenteerd waar ondernemers uit de maakindustrie met de andere decisionmakers over kunnen sparren. Dit allemaal onder het genot van een heerlijk en uitgebreid ontbijt. Enthousiasme, inspiratie, innovatie, netwerken en kennisdeling zijn sleutelwoorden voor deze ontbijtsessie.

De sessie staat gepland op woensdag 26 juni van 8.00 uur tot 10.00 uur bij Inextenzo (Haestraat 125, 7573 PA Oldenzaal). 

Aanmelden kan bij Lysanne Muijsert, via l.muijsert@inextenzo.com.

Workshop: Slim omgaan met kennis bij samenwerking

Samen innoveren goed regelen!

Samen innoveren biedt veel voordelen, maar ook valkuilen. Als start-up of (technisch) mkb-bedrijf wilt u graag weten hoe u dit proces effectiever aanpakt. Een goede voorbereiding maakt samenwerken bij innovatieve trajecten makkelijker en neemt veel wantrouwen weg.

Goede voorbereiding, grotere slagingskans

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:

 • dat u van tevoren moet nadenken over de kennis die u wilt delen;
 • hoe u zich het best kunt voorbereiden op een samenwerking;
 • waar u op moet letten bij het selecteren van samenwerkingspartners;
 • op welke momenten u afspraken moet maken over intellectueel eigendom (IE);
 • welke afspraken u moet maken over knowhow of intellectueel eigendom;
 • hoe u opbrengsten en eigenaarschap van het intellectueel eigendom kunt verdelen.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van intellectueel eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.

Handelsmissie naar China

In navolging op het succes van voorgaande handelsmissies naar China, gaat de provincie Overijssel van 21 tot 28 september 2019 op een missie naar Liaoning. Wilt u uw mogelijkheden in China ontdekken? Reserveer deze data in vast in uw agenda. Deelname staat open voor bedrijven uit heel Nederland, met een focus op Oost-Nederland, uit de sectoren HTSM en milieutechnologie. 

Oost NL organiseert deze missie in opdracht van de provincie Overijssel in het kader van het exportbevorderingsprogramma GO4EXPORT. De handelsdelegatie, onder leiding van Commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel dhr. Andries Heidema, brengt een bezoek aan de steden Dalian en Shenyang in de provincie Liaoning. 

De provincie Liaoning, gelegen aan de Bohai zee en Gele zee, wordt ook wel de gateway tot het noordoosten van China genoemd. China verduurzaamt langzaam maar zeker. Met aanpassingen in de milieuwetgeving en verschillende nationale actieplannen om deze wetgevingen realiteit te maken wordt er hard gewerkt aan het aanpakken van milieuverontreiniging in het land en aan het upgraden van productieprocessen. Er is nog veel ruimte voor verbetering in deze sectoren en dat biedt kansen aan het (Oost-) Nederlandse bedrijfsleven om hun producten, engineering en diensten en tevens deskundigheid te introduceren aan lokale bedrijven in het noordoosten van China.

Wat levert deelname u op?
•Optimale voorbereiding
•Een individueel programma samengesteld op basis van uw wensen
•Persoonlijke afspraken met potentiële Chinese zakenpartners
•Netwerkmomenten tijdens gezamenlijke diners, recepties en diverse evaluatiemomenten
•Mogelijkheid om eigen afspraken in China te combineren met deelname aan het missieprogramma

Meer informatie
Deze missie staat open voor bedrijven uit heel Nederland, met een focus op Oost-Nederland. Heeft u interesse in deelname? Vul dan het korte aanmeldformulier? in.
Heeft u vragen ver de missie? Neem dan contact op met Remco Lucassen (remco.lucassen@oostnl.nl, 06 - 20 13 25 31) of Martin Leushuis (m.leushuis@campfac.com, 06 - 53 93 49 45) voor meer informatie.

 

Holland High Tech Najaarsevenement 2019

Centraal staat het missiegedreven Topsectorenbeleid dat is gebaseerd op de vier maatschappelijke uitdagingen (1) Landbouw, water & voedsel, (2) Gezondheid & zorg, (3) Energietransitie & duurzaamheid en (4) Veiligheid. Waar liggen voor de hightechsector de kansen om samen te werken?

Met een inspirerende keynote, inhoudelijke break-out sessies en volop tijd om te netwerken.

Meer informatie