Agenda

Game of Drones en VUTURA

Drones gaan een belangrijke rol spelen in onze maatschappij, zowel op commercieel als op recreatief gebied. We kunnen echter alleen profijt hebben van de maatschappelijke en economische voordelen als grote hoeveelheden drones op een veilige en verantwoorde manier ons luchtruim kunnen betreden.
 
Wie wint ‘het spel der tronen’ in het luchtruim?
Space53 nodigt u uit om op donderdag 29 augustus a.s. deel te nemen aan de ‘Game of Drones’. Reserveer deze dag van 10.00u tot 17.00u alvast in uw agenda, zodat u live getuige kunt zijn van een spectaculair en nooit eerder vertoond praktijkvoorbeeld, waarin bemand en onbemand op de proef worden gesteld.
 
Het zichtbaar maken van onbemande systemen in het luchtruim is een belangrijke stap naar een veilig luchtruim, maar hoe zorgen we ervoor dat niet alleen een traumahelikopter, maar bijvoorbeeld ook een brandweerdrone altijd voorrang krijgen en op dat moment de heersers van het luchtruim zijn?
 
Meld u aan voor deze bijeenkomst!
Tijdens deze bijeenkomst willen wij graag het gesprek met u aangaan over het belang om veiligheid en separatie te waarborgen. Wie is verantwoordelijk, en hoe gaat dat dan in zijn werk? Wat is de rol en de verantwoordelijkheid van de drone operator?
 
Via deze link kunt u zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor de bijeenkomst.
  

VUTURA
De ‘Game of Drones’ vindt plaats in het kader van het Europese VUTURA project, een SESAR Horizon 2020 project, waarbij gewerkt wordt aan een Europese ‘U-Space’, een systeem dat alle drones in het luchtruim verbindt en zichtbaar maakt voor autoriteiten en burgers. Binnen VUTURA worden verbindingen gelegd tussen bestaande systemen die drones registreren en identificeren en wordt onderzocht hoe informatie over dronevluchten gedeeld kan worden met de luchtverkeersleiding voor het bemande luchtverkeer.
 
Het project VUTURA wordt geleid door het NLR. Overige partners zijn AirHub, AirMap, LVNL, TU Delft, Unifly, Unisphere en een consortium van Space53, bestaande uit de gemeente Enschede, Robor Electronics en UAV International/Drone Flight Company.
 
Dit U-Space project heeft funding ontvangen van de SESAR Joint Undertaking onder het Connection Europe Facility (CEF) programma van de Europese Unie. Het grant agreement nummer is SJU/LC/345-CTR.
 
Interesse? Aarzel dan niet en schrijf u vandaag nog gratis en vrijblijvend in voor de bijeenkomst via deze link.

 

Ontbijtsessie met info over Smart Manufacturing voor MKB
 


Ontbijtsessie

Datum: 4 september 2019
Locatie: Hollander Techniek, Boogschutterstraat 30, Apeldoorn
Tijd: 7.45 uur - 10.00 uur
 


Met het programma “Smart Manufacturing voor MKB” wil de VMO het MKB maakbedrijf ondersteunen bij het maken van renderende stappen op weg naar Smart Manufacturing in de productieketen.
De VMO heeft samen met haar partners een doelgerichte en praktische aanpak op maat ontwikkeld, gericht op het verhogen van de flexibiliteit en de verdienkracht bij het MKB maakbedrijf.
Met deze aanpak wil de VMO doeltreffend bijdragen aan het benutten van de perspectieven en kansen in de MKB productieketens, op weg naar slim en schoon produceren.

Bang voor hoge kosten?  U kunt gebruik maken van een innovatie een voucher (max. € 10.000,00)
 

Meer bereiken door innovatie en een optimaal samenspel tussen mens en machine.

De groei van de maakindustrie wordt geremd door tekort aan vakmensen. Zonde, omdat in de bestaande fabriek met dezelfde mensen nog veel groeipotentieel aanwezig is. Hoe benut je het bestaande potentieel in het huidige bedrijfsproces en op de werkvloer? En hoe zorg je voor meer output met minder werkdruk?

Klanten vragen maatwerk in een steeds kortere tijd. De klant goed en op tijd bedienen legt een grote druk op de organisatie en op de marge van productiebedrijven. Veel kostbare tijd en capaciteit van mens en machine gaat verloren aan het oplossen van inflexibiliteit in het huidige proces. Hoe rendabel is dit nog? En hoelang is de klant bereid hiervoor te betalen?
Pijnpunten in de productie

 

 

 

Digitaliseren en automatiseren is noodzakelijk om concurrerend te zijn en te blijven. De tijd dat we met een nieuwe machine en een robot automatisch meer output genereren is voorbij. Het is slechts één puzzelstukje van het totaal. Het risico dat bij foute keuzes juist de kosten toenemen en de machine meer gaat stilstaan ligt op de loer. Het totale proces moet sneller en flexibeler. Een specifieke aanpak en automatiseringsplan op maat is nodig.

Het is ondoenlijk om uw bedrijf in één keer volledig te automatiseren. Met een  automatiseringsplan kan uw bedrijf in kleine rendabele stappen naar het einddoel groeien.

Dit is een dynamisch proces en vraagt om een aanpak waarmee uw bedrijf in kleine stappen resultaten boekt en waarin ruimte zit voor aanpassing. Elke stap met een duidelijk tussendoel in de richting van de vastgestelde horizon. Hierdoor wordt laaghangend fruit snel geplukt en ontstaat enthousiasme in het team. Vreemde ogen kunnen dit proces in uw bedrijf versnellen.

Een MKB maakbedrijf beschikt vaak niet over de extra benodigde competentie en capaciteit om versneld juiste stappen te zetten. Zonder specifieke aanpak ligt sub-optimalisatie, op basis van oude vertrouwde methoden, voor de hand. Met als risico dat de interne kosten toenemen, het productieproces inflexibel blijft en de output daalt.

Wat is uw toekomstplan? Met welke oplossingen kan uw bedrijf het verschil gaan maken? Hoe organiseert u innovatie en nieuwe verantwoordelijkheden in uw bedrijf?

Thema’s die aan bod komen in de workshop “Smart Manufacturing voor MKB”. De VMO wil met de workshop ambitieuze productiebedrijven ondersteunen, het onbenutte potentieel inzichtelijk maken en een programma aanbieden aan individuele MKB ondernemers bij het vinden van de juiste kennis en capaciteit voor doorbraken in productieprestaties.  

Hollander Techniek en Vosteq nodigen je, namens VMO, van harte uit.

Aanmelden

Programma

7.45 uur


Ontvangst (inclusief ontbijt)
 

 

8.00 uur


Welkom en inleiding
 

VMO

8.10 uur


Smart Manufacturing – nut en noodzaak
 

Hollander Techniek

8.30 uur


Smart Manufacturing voor MKB
Plan en programma van de VMO
 

Vosteq

9.00 uur


Pauze
 

 

9.10 uur


Presentatie, Demo’s en rondleiding
 

Hollander Techniek


10.00 uur


Afsluiting

 

 

Met het plan Smart Manufacturing voor MKB wil VMO actief bij gaan dragen aan de reeds lopende Smart Industrie actieagenda voor Oost-Nederland in BOOST. VMO wil in een eerste pilot starten met 5 à 10 maakbedrijven in Oost Nederland. Het maakbedrijf ondersteunen bij de transitie naar slim en schoon produceren. Het plan en programma lichten wij in de workshop nader toe.

 
 
 
 
 
 
 

Workshop: Slim omgaan met kennis bij samenwerking

Samen innoveren goed regelen!

Samen innoveren biedt veel voordelen, maar ook valkuilen. Als start-up of (technisch) mkb-bedrijf wilt u graag weten hoe u dit proces effectiever aanpakt. Een goede voorbereiding maakt samenwerken bij innovatieve trajecten makkelijker en neemt veel wantrouwen weg.

Goede voorbereiding, grotere slagingskans

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en opdrachten elkaar af. U leert:

 • dat u van tevoren moet nadenken over de kennis die u wilt delen;
 • hoe u zich het best kunt voorbereiden op een samenwerking;
 • waar u op moet letten bij het selecteren van samenwerkingspartners;
 • op welke momenten u afspraken moet maken over intellectueel eigendom (IE);
 • welke afspraken u moet maken over knowhow of intellectueel eigendom;
 • hoe u opbrengsten en eigenaarschap van het intellectueel eigendom kunt verdelen.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van intellectueel eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.

Workshop: Basis van intellectueel eigendom

Bent u bezig met de ontwikkeling van een nieuw technisch product of nieuwe techniek? Leer in één middag de basis over hoe u uw technische innovatieproces efficiënter en beter maakt door intellectueel eigendom (IE) te gebruiken als bescherming en als informatiebron.
 

Tijd en geld besparen

Tijdens deze workshop leert u wat IE is, in welke fasen van uw innovatieproces u IE gebruikt en hoe u met IE tijd en geld kunt besparen. Theorie, praktische voorbeelden en opdrachten wisselen elkaar af. U krijgt basiskennis over:

 • waarom het belangrijk is om uw plannen voor IE af te stemmen op uw bedrijfsstrategie
 • hoe uw innovatietraject goedkoper en sneller wordt door gratis beschikbare octrooipublicaties met technische detailinformatie
 • wat deze gratis octrooi-informatie u vertelt over de activiteiten van uw concurrenten, maar ook uw (potentiële) markt
 • waarop u moet letten als u samen met anderen innoveert
 • de verschillende beschermingsvormen zoals auteurs-, merk-, model-, octrooirecht en bedrijfsgeheimen.

Na deelname aan deze workshop hebt u voldoende kennis om de verdiepende workshops van Octrooicentrum Nederland te volgen.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda

Van waardevernietiging naar businesskansen met CIRCO Track

In deze Circular Business Design (CIRCO) Track van drie workshopdagen breng je de ontwikkeling van jouw producten en processen een stap verder, waarbij het toepassen van Smart Industry slim gecombineerd wordt met
circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
• Grondstofefficiency (efficiënter produceren, 3D-printing en hergebruik van productieafval);
• Levensduurverlenging van componenten en producten (door ICT i.c.m. sensoriek, Internet of
Things, slimme onderhoudscontracten, upgrading en re-manufacturing);
• Delen van middelen i.p.v. het aanschaffen: intensiever gebruik maken van productieapparatuur;
• Controle houden door monitoring op afstand (preventief onderhoud i.p.v. vervanging);
• De impact voor je bedrijf om een dienst i.p.v. een product te leveren.

Voor wie
CIRCO Track is er voor bedrijven uit de maakindustrie die met Smart Industry & circulair
ondernemen aan de slag zijn of willen en daarbij gefaciliteerd willen worden met praktische tools en
kennis van experts. Leer door interactie met andere bedrijven in de keten.

Wanneer
Drie ééndaagse workshops: dinsdag 17 september, dinsdag 8 oktober en dinsdag 29 oktober.

Deze CIRCO Track wordt georganiseerd in een samenwerking tussen de Provincie Overijssel,
Novel-T, Kennispoort Zwolle en CIRCO.

Meer informatie en aanmelden

 

 

Handelsmissie naar China

In navolging op het succes van voorgaande handelsmissies naar China, gaat de provincie Overijssel van 21 tot 28 september 2019 op een missie naar Liaoning. Wilt u uw mogelijkheden in China ontdekken? Reserveer deze data in vast in uw agenda. Deelname staat open voor bedrijven uit heel Nederland, met een focus op Oost-Nederland, uit de sectoren HTSM en milieutechnologie. 

Oost NL organiseert deze missie in opdracht van de provincie Overijssel in het kader van het exportbevorderingsprogramma GO4EXPORT. De handelsdelegatie, onder leiding van Commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel dhr. Andries Heidema, brengt een bezoek aan de steden Dalian en Shenyang in de provincie Liaoning. 

De provincie Liaoning, gelegen aan de Bohai zee en Gele zee, wordt ook wel de gateway tot het noordoosten van China genoemd. China verduurzaamt langzaam maar zeker. Met aanpassingen in de milieuwetgeving en verschillende nationale actieplannen om deze wetgevingen realiteit te maken wordt er hard gewerkt aan het aanpakken van milieuverontreiniging in het land en aan het upgraden van productieprocessen. Er is nog veel ruimte voor verbetering in deze sectoren en dat biedt kansen aan het (Oost-) Nederlandse bedrijfsleven om hun producten, engineering en diensten en tevens deskundigheid te introduceren aan lokale bedrijven in het noordoosten van China.

Wat levert deelname u op?
•Optimale voorbereiding
•Een individueel programma samengesteld op basis van uw wensen
•Persoonlijke afspraken met potentiële Chinese zakenpartners
•Netwerkmomenten tijdens gezamenlijke diners, recepties en diverse evaluatiemomenten
•Mogelijkheid om eigen afspraken in China te combineren met deelname aan het missieprogramma

Meer informatie
Deze missie staat open voor bedrijven uit heel Nederland, met een focus op Oost-Nederland. Heeft u interesse in deelname? Vul dan het korte aanmeldformulier? in.
Heeft u vragen ver de missie? Neem dan contact op met Remco Lucassen (remco.lucassen@oostnl.nl, 06 - 20 13 25 31) of Martin Leushuis (m.leushuis@campfac.com, 06 - 53 93 49 45) voor meer informatie.

 

Workshop: Intellectueel eigendom-strategie voor mkb

Is uw bedrijf regelmatig met technische innovatieprocessen bezig? Met intellectueel eigendom (IE) kunt u geld verdienen, maar ook tijd en geld besparen. Om hiervan optimaal gebruik te maken, is het uitwerken van een IE-strategie voor uw bedrijf belangrijk, want IE-strategie is maatwerk en niet statisch.

Meerwaarde creëren

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en individuele opdrachten elkaar af.

U leert:

 • hoe uw bedrijfsstrategie, bedrijfstype en externe analyse bepalend zijn voor uw IE-strategie
 • op welke manieren u waarde kunt creëren met IE in uw bedrijf
 • hoe u kunt beslissen of u wel of geen IE-rechten aanvraagt
 • welke verschillende exploitatiestrategieën er zijn voor IE
 • welke strategie het beste bij uw bedrijf past.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop moet u enige basiskennis hebben van IE. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop ‘De basis van intellectueel eigendom'.
 

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor onze workshops. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.

Holland High Tech Najaarsevenement 2019

Centraal staat het missiegedreven Topsectorenbeleid dat is gebaseerd op de vier maatschappelijke uitdagingen (1) Landbouw, water & voedsel, (2) Gezondheid & zorg, (3) Energietransitie & duurzaamheid en (4) Veiligheid. Waar liggen voor de hightechsector de kansen om samen te werken?

Met een inspirerende keynote, inhoudelijke break-out sessies en volop tijd om te netwerken.

Meer informatie

Workshop: Basis van intellectueel eigendom

Bent u bezig met de ontwikkeling van een nieuw technisch product of nieuwe techniek? Leer in één middag de basis over hoe u uw technische innovatieproces efficiënter en beter maakt door intellectueel eigendom (IE) te gebruiken als bescherming en als informatiebron.

Tijd en geld besparen

Tijdens deze workshop leert u wat IE is, in welke fasen van uw innovatieproces u IE gebruikt en hoe u met IE tijd en geld kunt besparen. Theorie, praktische voorbeelden en opdrachten wisselen elkaar af. U krijgt basiskennis over:

 • waarom het belangrijk is om uw plannen voor IE af te stemmen op uw bedrijfsstrategie
 • hoe uw innovatietraject goedkoper en sneller wordt door gratis beschikbare octrooipublicaties met technische detailinformatie
 • wat deze gratis octrooi-informatie u vertelt over de activiteiten van uw concurrenten, maar ook uw (potentiële) markt
 • waarop u moet letten als u samen met anderen innoveert
 • de verschillende beschermingsvormen zoals auteurs-, merk-, model-, octrooirecht en bedrijfsgeheimen.

Na deelname aan deze workshop hebt u voldoende kennis om de verdiepende workshops van Octrooicentrum Nederland te volgen.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda

Workshop: Zelf op zoek in octrooidatabanken

Bent u regelmatig actief met technische innovatieprocessen? U kunt efficiënter innoveren en dus tijd en geld besparen door gebruik te maken van gratis en online toegankelijke octrooi-informatie. Hoe u dat aanpakt, leert u in deze workshop.

Octrooidatabanken

Octrooidatabanken zijn met meer dan 100 miljoen octrooipublicaties een bron van inspiratie om tijdens uw innovatieproces tijd en geld te besparen. Zij geven u informatie voor uw eigen productontwikkeling, maar ook over de ontwikkelingen op uw vakgebied en over concurrenten. Door deze informatie op tijd te bekijken voorkomt u dat u het wiel opnieuw uitvindt of dat u inbreuk maakt op rechten van anderen. Daarnaast geeft octrooi-informatie inzicht in bijvoorbeeld strategische samenwerkingspartners.

Slim zoeken

Tijdens deze workshop wisselen theorie, praktische voorbeelden en klassikale en individuele opdrachten elkaar af. U leert:

 • verschillende methoden om slim te zoeken in octrooidatabanken;
 • de eerste stappen om zoekresultaten te interpreteren;
 • de geldigheid van octrooien te checken;
 • hoe u automatisch op de hoogte kunt blijven van de nieuwste octrooipublicaties op uw vakgebied.

Het zoeken in de octrooidatabanken is met Engelstalige woorden. De workshop zelf is in het Nederlands.

Benodigde basiskennis

Voor het volgen van deze workshop is enige basiskennis vereist. Wij gaan ervan uit dat u bij aanvang inzicht heeft in:

 • de belangrijkste Intellectueel Eigendom (IE)-rechten, zoals vermeld in de brochure 'Stel uw Intellectueel Eigendom veilig'.
 • op welke momenten informatie uit IE-databanken uw innovatieproces kan verbeteren.

Hebt u geen basiskennis van IE? Volg dan eerst de workshop 'De basis van Intellectueel Eigendom'.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor deze workshop. Inloop vanaf 12.45 uur, de workshop start om 13.00 uur. Liever op een andere datum? Kijk in de octrooiagenda.